چاپ افست و کاربردهای آن در صنعت چاپ

چاپ افست و کاربردهای آن در صنعت چاپ
افست به چه معناست ؟
اُفست یک نوع سیستم چاپ است که امروزه به طور بسیار گسترده برای چاپ انواع بروشور ، کاتالوگ ، پوستر ، کارت ویزیت و …، هر چیزی که قرار است بر روی کاغذ و با تیراژ و کیفیت بالا چاپ شود مورد استفاده قرار میگیرد .
واژهی Offset ،به معنای انحراف و یا غیرمستقیم ، برگرفته از روش کار این دستگاه است. مکانیزم چاپ افست به این صورت است که ابتدا الگوی چاپ بر روی یک سطح لاستیکی چاپ می شود و سپس این سطح وظیفهی انتقال الگو بر روی کاغذ را خواهد داشت. چاپ افست شامل چهار مرحلهی چاپ مجزا است .
در چاپ اُفست از طیف رنگی CMYK Cyan , Magenta , Yellow , blacK و رنگها به صورت جدا گانه بر روی کاغذ چاپ میشوند. دستگاههای چاپ افست با توجه به مدل و قیمت آنها بین ۱ تا ۵ ستون رنگ دارند .
نحوه کارکرد چاپگر افست
مراحل چاپ افست :
- طراحی
- لیتوگرافی
- چاپ
طراحی در چاپ
اولین و ابتدایی ترین مرحله ایجاد طرح مورد نظر است. طراح با رعایت اصول و تکنیک های طراحی مبتنی بر ساختار چاپ به خلق ایده میپردازد. طراحی مهمترین و حساسترین بخش چاپ میباشد، به این خاطر که طرح مورد نظر باید بتواند پیام مورد نظر را به مخاطب رسانده و در ذهن او ماندگار کند. پس طراح باید با تجربه ، آگاه و متخصص باشد .
لیتوگرافی
طرح نهایی و انتخاب شده به لیتوگرافی برده میشود. در این مرحله با استفاده از دستگاه ایمیج ستر( Image Setter ) از طراحی خروجی فیلم گرفته میشود . در طرح هایی که چهار رنگ هستند ، چهار فیلم به صورت جداگانه برای هر رنگ تهیه میشود . پس از تهیهی فیلم رنگ ها ، فیلمهای هر رنگ به صورت مجزا در دستگاهی به نام قید کپی قرار میگیرد و پس از نوردهی نقش فیلم بر روی زینک می افتد . بدین ترتیب چهار زینک از هر رنگ تهیه میشود.
چاپ با چاپگر
دو نوع چاپ افست تر و افست خشک وجود دارد ، در ابتدا نحوه چاپ افست تر را بررسی مینماییم . ماشین چاپ با توجه به مدل آن(افست تر) از غلطکهای متعدد تشکیل شده که مرکب را یک دست کرده و در نهایت به زینک میرساند . زینک ابتدا بهوسیله غلطکی ( غلطک آب ) مرطوب می شود ، مرکب توسط غلطک دیگری بر روی زینک مالیده شده و به دنبال آن نقش از روی زینک به روی لاستیک چاپ میافتد و بعد از آن به کاغذ منتقل می گردد. این پروسه برای هر رنگ تکرار و در نهایت خروجی دارای رنگ مورد نظر خواهد بود.
نوع دیگری از چاپ افست خشک نام دارد که بخاطر نبود غلتک آب، به نوع خشک معروف شده است. در این مدل از نیروی دافعه بین جوهر و بخش حاوی سیلیکون استفاده می شود. پلیت مربوطه در اثر تابش نور، بخش سیلیکونی و غیر سیلیکونی مشخص می شوند و غلتک جوهر با انتقال جوهر خود به این غلتک، بخش سیلیکونی آن را دفع کرده و جوهر وارد بخش غیر سیلیکونی یا حاوی تصویر می شود و بخش حاوی سیلیکون نیز حاوی بخش غیر تصویری بوده و جوهر به خود نمی گیرد.
کاربردهای چاپ افست
با توجه به نوع دستگاه (افست تر ، افست خشک)موارد گوناگونی تهیه و چاپ میشوند در ادامه چاپیلون چند نمونه از آن ها را به شما معرفی میکند.
روزنامه : از رایج ترین و پرکاربردترین نمونه های چاپی ، روزنامه ها هستند. روزنامه ها هر روز در تیراژ بالا چاپ میشوند و با توجه به ویژگی ها و قابلیت هایی که افست دارد، بهترین نمونه برای چاپ هستند.
کتاب : یکی دیگر از مواردی که در تعداد زیاد تولید و دردسترس عموم قرار میگیرند ،کتاب ها هستند. نکته مهم این است که اگر تکنولوژی افست وجود نداشت تهیه کتاب در تیراژ بالا کار بسیار دشواری بود.
اسناد و مدارک : هر سندی که مربوط به روند قانون باشد و در مراکز حقوقی ، مالی مورد استفاده هستند ، توسط چاپگر افست قابل چاپ میباشند.
تبلیغات و بسته بندی : پرکاربردترین نوع چاپ که برای اکثریت کسب و کار ها مورد استفاده قرار میگیرد و به رونق و درآمدزایی کسبه کمک ویژه میکند.طراحی و چاپ بروشور،تراکت،کاتالوگ،جعبه،پاکت،سررسید و سالنامه و مشابه آن ها با چاپگر خشک و تر قابل چاپ هستند.