فلکسوگرافی و تفاوت آن با سایر روش های چاپ

فلکسوگرافی و تفاوت آن با سایر روش های چاپ
چاپ فلکسو
فرآیند چاپ با استفاده از صفحات یا کلیشه های چاپی قابل انعطاف را فلکسو گرافی مینامند.این صفحات از جنس ژلاتین یا الاستومتر میباشند.کلیشه ها به کمک نگاتیو تصویری که قرار است چاپ شود به صورت لیزری حکاکی شده و سپس حول غلتک دوّار پیچیده می شوند. به کمک این غلتک ها و از طریق ترکیب جوهرهایی که سریع خشک می شوند و همچنین با استفاده از گرما برای تنظیم سریع جوهر، می توان ورق های بزرگ مقوای موجدار را با سرعت بسیار بالایی از طریق فشار تغذیه کرد. همۀ عملیات ها شامل برش، تا کردن، و فرآیندهای دیگر را می توان به صورت «درون خطی» از طریق چاپگر انجام داد.
فلکسو دراصل نسخه مدرنی از لترپرس است.این روش میتواند برای چاپ بر روی تقریباً هر نوع سطح، از جمله فیلمهای پلاستیکی، فلزی (قوطیهای فلزی) یا آلومینیومی (آلومینیوم بیلیستر – مصارف دارویی و غذایی)، سلفون – فیلمهای متالایز و کاغذ مورد استفاده قرار گیرد. از چاپ فلکسو برای چاپ جهت انواع فیلم های پلیمری بستهبندی مواد غذایی (منظور فیلمهای پلیمری با عرض بالا میباشد )، لیبلهای پشت چسبدار بهطور گستردهای استفاده میشود.فلکسو چاپی است که بیشتر در خدمت بسته بندی کالا قرار دارد.
مروری بر تاریخ فلکسوگرافی
در حدود سال های ۱۹۵۰ میلادی برای اولین بار اصطلاح فلکسو گرافی به معنی تهیه فرم هایی از جنس پلاستیک های فتوپلی مریک مورد استفاده قرار گرفت.خاصیت این پلاستیک ها در حساسیت آن ها نسبت به بخشی از طیف نوری بود و همین امر سبب شد که برای انتقال اطلاعات به روی این نوع فرم ها از آن استفاده گردد. قبل از اختراع این نوع مواد حساس به نور، از لاستیک های طبیعی برای تهیه پلیت های فلکسو استفاده می شود.
معرفی اصطلاح آنیلوکس
در این میان اصطلاح آنیلوکس نامی بود که تا تقریبا 60 سال پیش روش فلکسوگرافی به آن موسوم بود. اصطلاح آنیلوکس در حقیقت اشاره به مرکبی داشت که قبلا با مواد آنیلینی ساخته شده و در این روش به کار گرفته میشد. البته چون آنلین مادهای سمی بود تا سال ها شبهاتی را حول این روش چاپ به وجود آورد تا اینکه استفاده از رنگدانه ها رایج شده و کاربرد این روش با نام جدید فلکسوگرافی آغاز شد. بنابراین نام آنیلوکس بر روی نورد آنیلوکسی به معنای استفاده از مواد آنیلینی نیست چون این مواد سالهاست که در روش چاپ فلکسو کاربرد ندارند. البته مرکبهای فلکسوی امروزی بسیار روان بوده، سریع خشک میشوند و اغلب پایه آبی هستند.
فرآیند چاپ فلکسو
کلیشه برجسته و منعطفی که به عنوان لوح چاپ در این روش استفاده میشود از لاستیک قالبگیری شده یا مواد فتوپلیمری
که نواحی تصویری در آنها بالاتر از نواحی غیر چاپی است، ساخته شده است. روشهای آنالوگ یا دیجیتال هر دو میتوانند برای ساخت این کلیشهها به کار گرفته شوند.
فلکسوگرافی روش چاپی مستقیم است.به این معنی که به هنگام چاپ کلیشه آغشته به مرکب در تماس مستقیم با سطح چاپ شوند
ه، تصویر را بر روی آن منتقل میکند. در این حالت نوردی موسوم به نورد آنیلوکسی مرکب را از منبع مرکب به کلیشه می رساند.کلیشه آن را بر سطح چاپ شونده انتقال میدهد. بر روی نورد آنیلوکسی حفرههای وجود دارند که مقادیر مشخصی از مرکب را با خود بر روی کلیشه حمل کرده و منتقل میکنند. بر این اساس تعداد حفرههای موجود ( در واحد طول ) بر روی نورد آنیلوکسی بسته به نوع کار چاپی و کیفیت مورد نظر متغیر خواهد بود.
فرآیند قبل از چاپ
از فیلم های پلاستیکی و پلی استری گرفته تا پارچه و حتی فیلم های متالایز (فیلم های پلیمری با لایه ی نازکی از آلومینیوم) بستر چاپ اینفرآیند میباشد.
- تکنولوژی سیلندر مرکزی فلکسو : این تکنولوژی یک فرآیند پیشرفته است. ماشین چاپ سیلندر مرکزی، با کمک تیوبهایی که پلیتهای چاپ بر روی آن سوار هستند، چاپ را انجام میدهد. در چاپ پیوسته، طول آن به 2.06 متر میرسد و تصاویر چاپی با دقت کامل، سرعت بالا و پسماند پایین کاغذ، پیادهسازی میشوند.
- تکنولوژی فلکسوبلت : این یک فرآیند نوآورانه است که به طور خاص برای تولیدات مقوا طراحی و توسعه یافته است. فرمت بزرگ چاپ آن به 4.5 متر میرسد و میتواند یکپارچه و با هزینهی بهینه چاپ شوند. پلیتهای چاپ، بر روی بلت های بیانتها نصب میشوند.
فرآیند پس از چاپ
مرحلهی پس از چاپ (چاپ مستقیم مقواهای موج دار) یک شکل از چاپ فلکسو است که به طور مستقیم بر روی مقوای موج دار چاپ میشود.
- مرحلهی پس از چاپ فلکسو، برای چاپ سادهی تصاویر مناسب است که در آن، کیفیت بالا الزامی نیست. این کار میتواند منجر به اثر تخت شستوشو شود که بر اثر فلوتها مقوا در طی چاپ ایجاد میشود.
- مرحلهی پس از چاپ با کیفیت فلکسو (HQPP) یک نوع پیشرفت فنی در چاپ مستقیم و سادهی آن میباشد. این همان چاپ مستقیم فلکسو است که به طور ایدهآل برای پروژههای چاپی کوچک و کسب نتایج با کیفیت بالا و تولید مقرون به صرفه مناسب است.
مزایای فلکسوگرافی
- تولید با سرعت بالا
- مقرون به صرفه برای سفارشات بزرگ
- فرآیند چاپ خودکار
- سازگاری مرکب فلکسو با محیط زیست
- استفاده از لایه بندی برای سفارشات بزرگ
- دامنه رنگی وسیع
- قابل اعتماد بودن چاپگر
- دوام محصول نهایی
- ظاهر حرفه ای دستگاه
انواع ماشین چاپ فلکسو
مرکزی سیلندر فلکسو Cylinder Central Impression
فلکسو ایستاد Stack
فلکسو خطی InLine
فلکسو سیلندر مرکزی
این نوع ماشین از گرانترین ماشین های چاپ محسوب می شود. به دلیل حرکت لفاف بسته بندی به دور یک سیلندر مرکزی و چاپ رنگ های مختلف با کمترین جا به جایی از دقت بالیی برخوردار است.در واقع کارهای دقیق چاپی که باید با فلکسو چاپ شوند و مساله رنگ و ترکیبات رنگی در آن ها اهمیت دارد بهتر است با سیلندر مرکزی انجام شوند. در این نوع ماشین سیلندر چاپ یا سیلندر فشار(بستر لفاف رول) یکی است .
این ماشین ها برای این که بتوانیم روی لفـاف های فلکسو چاپ با رجیستر داشته باشیم ارتقا داده شده اند. متریال روی سیلندر بزرگ چاپ می خوابد و سرتاسرهمۀ پروسۀ چاپ را می پوشاند بدین وسیله به بزرگترین ثبات موقعیتی ممکن دسـت می یابد.
فلکسو ایستاده
در این سیستم چاپ فلکسو، لفاف از سیلندرهای چاپ متعدد عبور می کند. در واقع هر رنگ یک سیلندر چاپ یا همان بستر لفاف جداگانه دارد.این مدل چاپ به دلیل دقت رجیـستر کردن ضعیف آن (حدود ۰/۲ میلی متر در طول رجیستر کردن) فقط برای کارهای چاپی ساده استفاده می شود. برای مثال به عنوان برج های چاپی برای تولید کیف. یک مزیت این مدل که نسبت به سیلندر چاپ مرکزی دارد این است که با هدایت وب مناسبی که دارد می تواند روی دو طرف چاپ کند.
فلکسو خطی
دراین مدل ماشین برج های چاپ دریک ردیف مرتب می شوند. وب متریال معمولا بین برج های چــاپ بمنظور آنکه خشک کن ها را معـادل زمان خشک شدن تطبیق دهد، می چرخد. برج های هین مدل ماشین فـلکسوگرافی قابل تعویض هستند و همینطور می توانند برای ساختار سیستم چاپ هیبرید با برج های چاپ افست یا گراور ترکیب شوند.ماشین چاپ سیلندر مرکزی از دقت بالایی برخوردار است، بعد از آن ایستاده و در آخر فلکسو خطی دارای این ویژگی میباشند.
تفاوت چاپ رنگی در فلکسو و افست
در ابتدا فناوری افست بیشترین سفارش چاپ رنگی را داشت. به مرور روش فلکسو جایگزین افست شد.اما خیلی زود فلکسو قدم های عقب مانده را جبران کرد.طراحان برچسب های هولوگرام رنگی و لیبل بسته بندی به طور معمول در کارهای خود از ۶ یا ۷ رنگ استفاده می کنند که چاپ آن توسط ماشین های رول کم عرض فلکسو که قابلیت نصب ۸ تا ۱۲برج را به روی خود دارند بسیار ساده است. این در حالی است که به روش افست کار ساده ای محسوب نمی شود.در چاپ هولوگرام بیشتر از فناوری فلکسو استفاده می شود.در نتیجه برای چاپ محصولات متفاوت هر کدام از این فناوری ها به صورت جداگانه مناسب میباشند.چاپیلون با در دست داشتن اطلاعات و فناوری های جدید میتواند پاسخگوی نیاز شما عزیزان باشد.
گردآوری شده توسط گروه چاپیلون