آشنایی با مفهوم چاپ و قابلیت های چاپگرها

آشنایی با مفهوم چاپ و قابلیت های چاپگرها

مفهوم چاپ
وقتی شما روی یک سطح متن،اثر،یا طرحی به وجود میاورید و بعد آن را تکثیر مینمایید ،چاپ صورت گرفته است. سطح مورد نظرمیتواند از مقوا،چوب،چرم و یا هرچیز دیگری باشد.واژه چاپ از واژهای مغولی به نام “چهاب” برگرفته شده و معنای لغوی آن فشردن سطحی بر سطح دیگر است.
در دنیای امروز انواع گوناگونی از چاپگر ها مورد استفاده قرار میگیرند که هرکدام قابلیتها و کاربردهای خاص خود را دارند و با قیمت های متفاوت نیز در بازار عرضه میشوند. هر دستگاه با توانمندی های منحصر به فرد به صاحب چاپ خانه کمک میکند تا ایده خلاقانه ای برای مشتری خود داشته باشد .در ابتدا با مفهوم چاپ آشنا میشویم و در ادامه به چاپگرها و انواع ویژگی های آنها میپردازیم:
معنی لغوی چاپ خانه
همانطور که همه میدانیم چاپخانه کارگاه یا موسسه ای است که کارهای چاپی بر روی هر سطحی مثل کاغذ یا چرم و… توسط انواع دستگاه چاپ در آن محل صورت میگیرد. از کودکی تا به حال با دیدن انواع روزنامه ، مجله ، کارت ویزیت ، کتاب ناخودآگاه یاد چاپخانه افتاده ایم.دستگاه های بزرگ و کوچک و همچنین نیروی انسانی با صداهای نامظم از دستگاه های در حال کار که به چاپ تعداد زیادی محصول میپردازند. اما ما چقدر با این چاپگرها و ویژگی هایشان آشنایی داریم؟ چاپیلون با انتشار این مقاله سعی دارد تا مفاهیم و مطالب این حوزه را با شما در میان بگذارد، با ما همراه باشید.
دستگاه چاپ از گذشته تا امروز
در ابتدایی ترین تاریخ بشر انسانها با چاپ بر روی گل و خشت انجام میشد. با مرور زمان فردی به نام گوتنبرگ توانست اولین دستگاه چاپ که قابلیت چاپ تصویر و متن را داشت ، اختراع کرد. یوهانس گوتنبرگ را بهعنوان مخترع دستگاه چاپ و پرچمدار صنعت چاپ در اروپا میدانند که برای اولین بار یک دستگاه مکانیزه برای انجام روشهای چاپ باسمهای و استفاده از حروف چاپی ارائه نمود. روشی که در این دستگاه به کار گرفته شده همان است که قرنها پیش توسط چینیها مورداستفاده بود و گوتنبرگ آنها را در قالب یک ماشین چاپ کاربردی نمود.
300 سال بعد یعنی سال 1796 میلادی فردی به نام آلوئیس زنه فلدر چاپ سنگی یا لیتوگرافی را اختراع کرد. از مهمترین مزایای این روش چاپ کاهش قابلتوجه هزینههای چاپ و رواج صنعت چاپ در جهان بود. در این زمان انواع دستگاه چاپ دچار تغییر و تحولات اساسی گردید.
سالها بعد دستگاه چاپ مضاعف سیلندری اختراع شد که قابلیت چاپ دو رو را داشت.در سال ۱۹۱۲ کاسپار هرمان توانست ماشین چاپی اختراع کرد که در قسمت پشتورو چاپ انجام میشد. بعد از دستگاه افست پشت و رو زن انواع دستگاه چاپ پدالی که با فشار بر روی پدال کار میکردند ، اختراع شد. روش کار دستگاه های پدالی بهصورت تکبرگی بود و با دست انجام میشد از این دستگاه برای چاپ در تیراژهای پایین استفاده میشد.
با مرور زمان انسانها توانستند به دستگاه های متفاوت با طرز کار ساده تر و پیشرفته تر دست پیدا کنند . به عنوان مثال اولین روزنامه تایمز در ۱۸۱۴ توسط دستگاهی به چاپ رسید که سیلندر آن با فشار بخار کار میکرد.
انواع دستگاه های چاپ
- دستگاه چاپ افست
- دستگاه چاپ هلیوگراور
- دستگاه چاپ فلکسو
- دستگاه چاپ سیلک اسکرین
- دستگاه چاپ تامپو
- دستگاه چاپ افست روی فلز
- دستگاه چاپ مخمل
- دستگاه چاپ لترپرس
- دستگاه چاپ ایچینگ
آشنایی با چاپگر افست
چاپ افست که به آن لیتوگرافی یا چاپ مسطح نیز گفته میشود، روشی برای چاپ انبوه است که در آن تصاویر و رنگ ها، از طریق غلتک های مشخص شده، روی صفحات فلزی حرکت کرده و سبب چاپی با کیفیت میشود. در این روش چاپی ازقالب رنگی CMYK استفاده میشود به طور معمول برای طرحها چهار زینک مجزا برای هر رنگ ساخته می شود. البته در برخی موارد یک زینک دیگر برای ترکیب رنگ خاص دستی نیز تهیه میگردد.
پس از تهیه هر کدام از این زینکها میبایست آنها را جداگانه در قسمت برجهای رنگی دستگاه چاپ قرار داد. در این حالت هر زینک از یکی از چهار رنگ CMYK تغذیه میکند. با عبور کاغذ از رولهای آغشته به رنگ در هر قسمت، رنگ مربوطه و متناسب با درصدهای رنگی طرح اولیه بر روی کاغذ منتقل میگردد تا در آخرین قسمت تصویر نهایی حاصل شود. از این روش بعنوان مقرون به صرفه ترین روش چاپی برای چاپ انبوهی از صفحات یاد میشود.
آشنایی با چاپگر هلیوگراور
این نوع از چاپگرها به وسیله سیلندر کار میکنند و اگر شما قصد چاپ میلیون ها صفحه را دارید این نوع از چاپگر گزینه مناسبی برای شما خواهد بود. نحوه چاپ این نوع دستگاه اینگونه است که ابتدا تیغههای آن محل طراحی را کمی عمیق میکنند. سپس مرکبهای اضافه به واسطه سیلندرهای دستگاه از روی محل طراحی پاک میشوند. در مرحله بعد نیز رنگ در طرح چاپی مورد نظر وارد میشود.سپس طرح چاپی مورد نظر را وارد میکنیم و بعد از آنکه دستگاه طرح را کمی گود کرد چاپ انجام میشود.
آشنایی با چاپگر فلکسو
ماشین های چاپ فلکسو به سه دسته ایستاده،خطی و سیلندر مرکزی تقسیم میشوند. هدف کار این دستگاه ها چاپ بر روی انواع فویل(متالیز)، فیلن های پلستیکی مانند پلی پروپیلن، سلفون، نایلون، پلی استر، پی وی دی سی، پلی اتیلن، دستمال کاغذی، انواع کاغذ،لفاف فیلمی، چتر، پرده، کیسه های دستی تبلیغاتی، لفاف های شیرینک، لفاف هاب بسته بندی پفک نمکی، و لفاف های بسته بندی مواد غذایی و … است.
امتیازات ویژه این دستگاه ها مثل ارزان بودن پلیت ، خشک شدن سریع مرکب و امکان چاپ بر روی مواد مختلف باعث ایجاد محبوبیت و رشد این چاپگر ها شده است.
آشنایی با چاپگر سیلک اسکرین
این نوع دستگاهها همانند چاپگر فلکسو قابلیت چاپ بر روی انواع مواد را دارد اما توانایی چاپ بر روی سطوح گرد ، صاف ، بی نظم باعث محبوبیت بیشتر این چاپگر شده است.دستگاه چاپ سیلک به دو دسته : گردزن مدور و تخت زن مسطح تقسیم میشوند.
آشنایی با چاپگر تامپو
چاپ تامپو به دلیل امکانات زیاد و هزینه پایین چاپ در بسیاری از موارد چاپ در صنعت و هدایایی تبلیغاتی مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش امکان چاپ روی مواد مختلف ازنظر جنس و شکل هندسی میباشد با این روش میتوان روی انواع سطوح صاف، منحنی، گرد ، محدب و حتی کره عمل چاپ را انجام داد. چاپگر از یک واسط لاستیکی از جنس سیلیکون که به آن تامپون گفته میشود استفاده میکند و عمل چاپ را انجام میدهد.
دستگاه چاپ تامپو به دو دسته : سیستم بسته یا کاپ /سیستم باز یا تیغه تقسیم میشود.هر کدام از این دستگاه ها روش متفاوتی برای چاپ دارند.
چاپ هدایای تبلیغاتی : این چاپ شامل چاپ خودکار ، چاپ روی تیشرت و لباس ، چاپ روی لیوان ، چاپ سرکلیدی ، چاپ پاور بانک ، چاپ روی فلش مموری ، چاپ مموری ، چاپ لوازم التحریر ، چاپ لوازم ورزشی ، چاپ روی لوازم خانگی ، چاپ روی ظرف یکبار مصرف ، چاپ روی درب نوشابه ، چاپ روی بطری ، چاپ روی لیوان یکبار مصرف و … می باشد.
چاپ قطعات صنعتی : این چاپ شامل چاپ قطعات خودرو ، چاپ لوازم الکترونیک ، چاپ قطعات صنعتی ، چاپ لوازم پزشکی ، چاپ لوازم اشپزخانه ، چاپ قطعات موتور سیکلت ، چاپ ظروف و … می باشد.
آشنایی با چاپگر افست روی فلز
همانطور که از اسم دستگاه مشخص است ما با چاپ روی سطوح فلزی کار داریم. چاپ افست فلز جزءروش های تماسی میباشد و به علت وجود عامل واسط ای به نام سیلندر لاستیک چاپ غیر مستقیم می باشد یعنی اول مرکب از روی فرم بر روی سیلندر لاستیک و سپس بر روی سطح چاپی منتقل میشود به همین خاطر طرح را باید به صورت ناخوانا بر روی فرم چاپ یا زینک منتقل کنیم.
چاپ روی قوطی واکس،چاپ روی قوطی کنسرو،چاپ روی ظروف فلزی،چاپ پلاک های صنعتی،چاپ تابلوهای شهری،چاپ تابلوهای راهنمایی و رانندگی از نمونه های کار این دستگاه میباشند.
آشنایی با چاپگر مخمل
در این روش چاپ ، مخمل یا فلوک مخمل یا جیر را در پودرهایی در طول و سطح مقطع چسب کاری شده فرومیبرند. با این روش طراحان و شرکتهای تبلیغاتی میتوانند کارهای خلاقانه و زیبایی طراحی نمایند.
آشنایی با چاپگر لترپس
جاپگر لترپس یا ملخی از قدیمی ترین روش های چاپ میباشد که دیگر همانند گذشته کارایی ندارند اما هنوز هم در بین چاپخانه ها برای چاپ کارت ویزیت ، سربرگ ، اعلامیه و امثال این ها را در تیراژ پایین مورد استفاده قرار میگیرند.
آشنایی با چاپگر ایچینگ
چاپی است که بر روی فلزات انجام می شود و در کنار چاپ هایی مانند چاپ روی چوب، شیشه و یا متریال های دیگر می توانند استفاده های بسیاری داشته باشند. این نوع چاپ ها که بر روی متریال های مختلف انجام می شوند در تبلیغات و دکوراسیون ها کاربرد های متنوعی دارند.
این روش شامل ایجاد خوردگی در فلز با استفاده از اسید است. که توسط آن طرح، نقش و نوشتهها بهراحتی به روی فلز حک میشود و از بین نمیرود. ثبت آرم روی دسته شیرآلات بهگونهای که در اثر تماس , استفاده و رطوبت از بین نرود و پاک نشود.